Coronavirus measures

The City of Brussels has taken several decisions in order to best respect the measures of the federal government in the fight against the coronavirus (Covid-19). More info: coronavirus measures by the City of Brussels. Please note: at the Administrative Centre & liaison offices, all citizens are asked to come alone, maximum 15 minutes before the appointment time, wear a face mask (obligatory) and disinfect their hands.

 

Boulevard Clovis redevelopment

What is it about?

Reconstruction of the Boulevard Clovis (Clovislaan). The redevelopment is related to the necessary renovation of the railway tunnel that runs under the boulevard. These works, carried out by Infrabel, will enter their final phase in April 2021. The City of Brussels will follow this project with a complete reconstruction project for the boulevard.

Boulevard Clovis redevelopment

What purpose?

The Boulevard Clovis, in the heart of the 'Squares Quarter', is today a wide thoroughfare with an outdated road surface and an underused central reservation. The boulevard is located on the bicycle network route, but nevertheless has no cycle paths. The Boulevard Clovis has the potential to become an important soft mobility link connecting various green areas in the neighborhood.

In its reconstruction project, the City is therefore putting forward the following principles: an activation of the central reservation, intelligent greening and enhancement of biodiversity, slowed and discouraged car traffic, wider footpaths and separate bicycle paths.

A little further on, under the Boulevard des Quatre Journées, the railway tunnel continues. There, the central reservation has already been successfully transformed into a green pedestrian promenade.

Central reservation

The central reservation, which is now covered with grass and is little used, will be transformed into a real pedestrian promenade. The 3m wide promenade will be constructed in concrete. The railway tunnel that runs under the boulevard prevents water from seeping into the ground. This makes it inappropriate to choose a permeable material. We have therefore chosen a material that is above all comfortable for all users in general and for buggies and people with reduced mobility in particular.

The railway tunnel makes it impossible to plant trees on the central reservation.

Along the concrete promenade there will be 2 long planters, each with a width of 2.4 m, with 38 integrated wooden seating elements.

Six toys for children from 0 to 4 will be placed close to the day care centre. The playground will be covered with rubber.

Greening

30 different plant species are provided on the central reservation. Varieties of different heights, in different colors and shapes were chosen. Thanks to this varied greening, biodiversity will increase.

33 trees will be planted between the parking zones. The parking spaces will be covered with an open joint so that enough water can flow to the roots of the trees and the permeability in the zone is increased. They are planted in 11 m³ planters lined with blue stone.

4 different tree species were chosen for the following reasons:

  • Promotion of (bio)diversity. Diseases often affect trees of the same species. By varying tree species, we increase their resistance to global warming and disease.
  • Longer flowering period. The flowering period of the trees will extend over a longer period of time. That is good for pollination and pleasant to the eye.

Traffic

The intersection with the Rue de Gravelines (Grevelingenstraat) is a dangerous intersection that is mainly used by transit traffic. The presence of many schools and day care centres in this area and the new cycle paths reinforce the need for more safety at this traffic point.

It was therefore decided to cut the crossing of the intersection of the Rue de Gravelines and to extend the central reservation. This measure will drastically reduce transit traffic in both the Boulevard Clovis and the Rue de Gravelines and at the same time create a safe intersection.

By constructing the intersection at the level of the pedestrian path (raised platform), we stimulate the cars to drive more slowly while it becomes safer for pedestrians to cross.

The lanes for motorized traffic will also be narrowed to one lane of 3.2 meter wide in each direction. An elevated plateau will be constructed at the intersections and in front of the schools to make the area safer and to moderate the speed of car traffic.

Timing, procedure and works

The permit application for the reconstruction was submitted to the Region in May 2020 and was declared complete in December 2020. As part of the procedure, a public inquiry and a Consultation Committee will be organized in early 2021.

For 2 weeks there will be red posters in the perimeter to announce the public inquiry. Everyone then has the opportunity to consult the building file online or at the Town Planning department of the City and to respond to the plans. If you wish, you can also ask to be invited to the Consultation Committee.

The plans are presented at the Consultation Committee and those present can ask questions or make an objection. The Consultation Committee then issues a recommendation to which the project must be adapted. Once the permit has been issued, the works can start.

Please note: the plans submitted as part of the public inquiry are now due for a slight update. During 3 meetings with the neighborhood, it was asked - among other things - to reduce the number of seating options on the central reservation. Taking this remark into account, in the implementation file the number of benches has already been reduced to 16 and the height of the planters has been reduced from 45 cm to 20 cm. Since the permit procedure had already started, no changes could be made to the submitted plans. During the Consultation Committee, the Public Space Department of the City of Brussels will propose the updated plans, in accordance with what is stated above, with the request to include these changes in the permit.

More info:

Boulevard Clovis redevelopment

Progress

Validation